Het is amper lente en toch staan wij alweer stil bij het zomerklaar maken van de tuin. Niet alleen omdat het nu het perfecte moment is gezien de betere temperaturen, maar ook zeker omdat je dan straks een stuk minder werk hebt als de zomer eenmaal daar is. Vanaf eind maart kun je al beginnen met het zomerklaar maken van je tuin en wij vertellen je welke 5 stappen je kunt zetten om dit te doen.

 

Stap 1 – Wek je gazon weer tot leven om je tuin zomerklaar te maken

Sneeuw, hagel en regen kunnen je gazon behoorlijk wat schade aanbrengen. En de meeste mensen kijken in de herfst en het najaar toch een stuk minder om naar het gras in de tuin. Heel goed om dit als eerste eens goed aan te pakken! Maak hiervoor het hele gazon vrij van blaadjes en andere dingen die er niet horen. Is het gras hoger dan 5 centimeter, maai het dan tot het ongeveer 3,5 tot 4,5 centimeter is. Geef de grond daarna een goede boost door hem te bemesten, waardoor het gras weer lekker gezond kan groeien. Zijn er kale plekken? Strooi hier dan voldoende graszaad om weer een mooi, vol gazon te krijgen. Tip: doe dit pas als er geen nachtvorst meer voorspeld is!

 

Stap 2 – Schakel onkruid uit

Ook al zien sommige soorten onkruid er nog best mooi of vrolijk uit, toch kun je het beste al die ongewenste plantjes uit je tuin verwijderen. Zeker omdat het vaak gaat om onkruid dat zich snel en breed verspreidt door je hele tuin en gazon. Wanneer je hier alvast mee begint in het voorjaar, is het een stuk makkelijker bij te houden op weg naar de zomer. Gebruik bij het verwijderen van onkruid wel het juiste gereedschap, zodat je o.a. het mooie gazon niet beschadigt.

 

Stap 3 – Snoei de laatbloeiers

Bij het zomerklaar maken van je tuin hoort natuurlijk ook zeker het snoeien van de laatbloeiers uit het najaar. Voor een prachtige vlinderstruik of rozenstruik zul je ze soms echt even een handje moeten helpen. Gebruik een snoeischaar om de dode stengels, takken en bruine bladeren van de struiken en bomen af te knippen. Snoei eventuele heggen ook meteen. En ook hier geldt dat je echt even moet wachten tot de vorst voorbij is.

 

Stap 4 – Opruimen en schoonmaken

Wanneer stap 1 tot en met 3 doorlopen zijn, is het meeste en zwaarste werk wel achter de rug. Dan is het de hoogste tijd om alle losse eindjes af te werken. Oftewel: opruimen en schoonmaken! Dus pak de hark erbij en hark de laatste dode bladeren en losse takjes bij elkaar. Veeg alles goed aan en gooi al het afval uit de tuin in de groene bak. Wil je de tuin helemaal zomerklaar maken, pak dan ook de hogedrukspuit erbij en ga aan de slag met de tegels van je terras.

 

Stap 5 – Maak je tuin nog mooier

Nu alles bijgewerkt, aangeveegd en opgefrist is, komt de allerleukste stap om die tuin zomerklaar te maken. Je kunt nu namelijk naar het tuincentrum of de bouwmarkt om mooie nieuwe dingen uit te gaan zoeken om je tuin nog mooier te maken. Nieuwe planten, struiken of fruitboompjes. En misschien ook wel mooie potten en/of tuinmeubilair. Leef je uit en voor je het weet is jouw tuin volledig zomerklaar. Laat die zomer maar komen!

Geen zin om zelf je tuin zomerklaar te maken?

Vind een hovenier met ons keurmerk en besteed het zomerklaar maken van je tuin uit! Zo gepiept en altijd een professioneel resultaat.

Laat een Reactie achter