Wanneer je als zelfstandige in de bouw aan de slag gaat, is het heel belangrijk om mogelijke risico’s in kaart te brengen. Risico’s die ervoor zorgen dat er schade ontstaat of dat je een aangenomen klus niet op tijd, of voor de afgesproken prijs, klaar kunt krijgen. Bepaalde risico’s kun je vermijden door de kans erop te beperken. Voor alle anderen is het verstandig om de juiste verzekeringen af te sluiten. Wij geven tips voor de belangrijkste verzekeringen die je sowieso nodig hebt als zzp’er in de bouw.

 

Bedrijfsaansprakelijkheid

Het kan iedereen gebeuren: er ontstaat schade tijdens werkzaamheden. Schade aan spullen, aan andere mensen of zelfs aan het milieu. De financiële gevolgen kunnen dan flink in de papieren lopen. En er kan een langslepend en ingewikkeld juridisch conflict uit voortkomen. Om dit alles te voorkomen, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering absoluut noodzakelijk.

 

Construction All Risk-verzekering (CAR)

Als zelfstandige in de bouw doe je er ook nog verstandig aan om, naast die aansprakelijkheidsverzekering, een Construction All Risk-verzekering (CAR) af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die ontstaat aan een bouwwerk tijdens de bouw of verbouwing, maar ook in de periode daarna. Denk dan bijvoorbeeld aan schade door een brand, door de natuur (storm) of een onverhoopte constructiefout. Daarnaast ben je dan ook meteen verzekerd voor diefstal van gereedschappen en/of bouwmaterialen op de bouwplaats. Handig!

 

Rechtsbijstandverzekering

Een verzekering die je als zelfstandige in de bouw ook zeker wil hebben, is een rechtsbijstandverzekering. En ook al heb je die al als particulier, dan zul je ook nog een zakelijke moeten afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je de juridische hulp van één van de deskundigen van de verzekeraar kunt inschakelen. Je kunt ook bij ze terecht voor advies wanneer er een conflict ontstaat, zoals onenigheid over garantie en onbetaalde facturen. Maar ook wanneer je een vergunning nodig hebt, kun je gebruik maken van professionele rechtsbijstand.

 

Inventaris- en voorraadverzekering

Als zzp’er in de bouw heb je meestal geen winkelvoorraad, maar zul je wel diverse bouwmaterialen en natuurlijk je gereedschappen ergens moeten opslaan. En wanneer deze gestolen worden of er ontstaat schade door brand of water, dan kun je simpelweg je werk niet uitvoeren. Een inventarisverzekering sluit je af om alles te verzekeren wat jij nodig hebt om aan het werk te kunnen. Dus je gereedschappen, maar ook bijvoorbeeld de computer waarmee je de administratie en planning doet. De voorraadverzekering is bedoeld voor bijvoorbeeld grondstoffen en halffabricaten. Ook zeker aan te raden dus!

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Je gaat er natuurlijk nooit van uit, maar je zou onverhoopt voor langere tijd arbeidsongeschikt kunnen worden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Wanneer je niet in loondienst bent, krijg je van de overheid geen uitkering en hier zul je dus zelf voor moeten zorgen. Een eerste tip is om te zorgen voor voldoende reserves om een langere periode te overbruggen. Toch is dit niet voor iedereen mogelijk, zeker niet wanneer je nog niet zo lang zzp’er in de bouw bent. Lukt het je niet om een lange(re) ziekteperiode financieel te overbruggen, dan is een AOV de beste oplossing. Je bepaalt bij het afsluiten welk bedrag je maandelijks ontvangt bij gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Kijk dus ook regelmatig of dit bedrag nog aansluit bij je inkomsten en uiteraard ook je maandelijkse uitgaven.

Laat een Reactie achter