Hout en vocht zijn -op het gebied van wonen- niet de allerbeste combinatie. Wanneer hout namelijk vochtig wordt en niet de kans krijgt om snel genoeg te drogen, zullen zich schimmels gaan vormen die op hun beurt weer zorgen voor houtrot. En aangezien we in Nederland toch regelmatig een regenbui over onze kozijnen heen krijgen, is het dus van groot belang dat het hout dan goed beschermd is. In dit artikel leggen we graag uit wat houtrot is, welke soorten er zijn en uiteraard wat u er het beste aan kunt doen. De schilders kijken graag met u mee.

 

Houtrot herkennen

Om houtrot te herkennen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten bestaan. Zo kennen we bruinrot, ook wel droogrot, waarbij het hout verpulverd wordt tot poeder. Witrot wordt gekenmerkt doordat het hout in vezels uit elkaar valt. Beide soorten zijn natuurlijk niet wenselijk, maar met een beetje hulp goed te herkennen.

Wanneer u scheurtjes en/of blaasjes in het schilderwerk ontdekt, dan zijn dit de eerste signalen dat er houtrot is. Schilderwerk dat afbladdert, vaak in combinatie met het loslaten van hout, is een teken dat de houtrot zich al in een verder gevorderd stadium bevindt. Kloppen op het hout is ook een goed indicatie. Klinkt het hol? Dan is er houtrot aanwezig.

 

Controleren van het houtwerk

Om te voorkomen dat het houtwerk rondom uw woning in dat vergevorderde stadium komt, is het verstandig om het regelmatig na te kijken. De meest kwetsbare plekken van kozijnen zijn de liggende delen en de onderkant van de staande delen, omdat hier water achterblijft. Ook de boeidelen en drempels/dorpels worden sneller aangetast door houtrot. Door voorzichtig met een schroevendraaier in die kwetsbare plekken te prikken, voelt u of het hout zachter is geworden. En is het houtwerk donkerder van kleur, dan wijst ook dit op rotheid.

 

Voorkomen van houtrot

Een hele simpele manier om houtrot te voorkomen, is de kozijnen in een lichte kleur te laten schilderen. Donkere kleuren absorberen namelijk zonlicht, worden hierdoor warmer en dat zorgt ervoor dat ze sneller uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan waar vocht intrekt. Een lichte kleur weerkaatst het licht en hierdoor zal het schilderwerk beter bestand zijn tegen slijtage. En wanneer u de buitenzijde van de kozijnen laat schilderen, zorg er dan ook zeker voor dat de binnenkant net zo goed in de lak komt te zitten, zodat er aan beide zijden geen vocht in het hout kan trekken.

 

Een andere manier om houtrot uit uw woning te weren, is het laten controleren van alle verbindingen en glaslatten. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte zit tussen de ramen en kozijnen, zodat de (nieuwe) verflaag) zo lang mogelijk intact blijft. En laat open verbindingen altijd dichtmaken met een kit die hier speciaal voor bedoeld is.

 

Maak als laatste het houtwerk regelmatig schoon. Zeker in de herfst, wanneer er veel blad valt, is het goed om wekelijks het houtwerk te reinigen. Opgehoopt vuil kan namelijk het schilderwerk aantasten en zo houtrot de ruimte geven.

 

Herstellen van houtrot

Is er dan niets aan te doen als er eenmaal houtrot in het houtwerk van uw woning is geconstateerd? Natuurlijk wel! En hierbij geldt: hoe eerder u erbij bent, hoe beter het is.

In onze database vindt u diverse vakmannen die u kunnen helpen om aangetast hout te repareren. En uiteraard zullen de schilders alle kozijnen ook weer voorzien van een verse, beschermende verflaag om houtrot in de toekomst een veel kleinere kans te geven.

Laat een Reactie achter