Bij het ontwerpen of herinrichten van een tuin vergeet men vaak om de tuinverlichting in het plan mee te nemen. En dat is heel zonde, want de juiste tuinverlichting heeft meerdere voordelen. Mooie, goed geplaatste verlichting ziet er niet alleen heel gezellig uit, het zorgt dat je veilig de weg door de tuin kunt vinden en het schrikt ook nog eens inbrekers af. Goede tuinverlichting is dus absoluut onmisbaar! Maar waar moet u nou precies om denken bij het uitkiezen van verlichting? Er zijn een paar aspecten om rekening mee te houden, zodat u ook buiten de perfecte sfeer creëert. Onze hoveniers in samenwerking met de elektricien denken graag met u mee.

 

Wat is het doel van de tuinverlichting?

Er is natuurlijk enorm veel keuze in buitenlampen en tuinverlichting. Er zijn vele soorten en maten, van modern tot klassiek en dan heeft u ook nog de keuze uit verschillende materialen en niveaus van duurzaamheid.

Belangrijk is dan om eerst vast te stellen wat het doel zal zijn van de te kiezen tuinverlichting. Wilt u er voornamelijk een gezellige sfeer mee creëren of dient het juist om eventuele inbrekers mee af te schrikken? Of vindt u het prettig om de looppaden duidelijk te kunnen zien? Het kan uiteraard ook een combinatie van buitenlampen zijn, die uw tuin op verschillende plekken op diverse manieren gaat verlichten. Wanneer u dit helder heeft, kunt u gaan kijken naar de verdere mogelijkheden.

Duurzaamheid in tuinverlichting

Bij het kiezen van de juiste tuinverlichting is het goed om de overweging te maken welk type lamp u het prettigst vindt. Er zijn meerdere opties beschikbaar die elk hun voor- en nadelen hebben.

  • 12 volt buitenlampen: Deze tuinverlichting maakt gebruik van laagspanning en komt in veel tuinen voor. De lampen geven uw tuin sfeer en zijn spaarzaam met energie. Er is wel een kabel of transformator nodig om deze tuinverlichting te installeren.
  • LED-buitenlampen: Van deze lampen is al lang bekend dat ze veel langer (ca. 25x) meegaan dan de conventionele lampen. Naast duurzaam zijn ze ook nog eens energiezuinig en veilig, want ze worden niet gloeiend heet zoals gloeilampen. Ze kosten wel wat meer dan gewone tuinverlichting, dus het is in eerste instantie een grotere investering.
  • Solar buitenlampen: Ook heel bekend is de solar tuinverlichting; een milieuvriendelijke en goedkope optie. Deze lampen slaan de energie van de zon op en gaan automatisch aan zo gauw het gaat schemeren. Het licht is echter een stuk zachter dan bij bovengenoemde opties en zal slechts een paar uur schijnen.

 

Welke stijl past het best?

Ook geen onbelangrijke vraag bij het kiezen van tuinverlichting, is welke stijl het beste past. Heeft u een prachtige oude boerderij, dan zullen moderne buitenlampen hier waarschijnlijk niet heel goed bij passen. En woont u in een schitterende nieuwbouwwoning, dan kunt u beter niet kiezen voor tuinverlichting met te veel tierlantijntjes. Uiteraard is deze keuze geheel aan u, maar het mooiste is om de buitenverlichting zo uit te kiezen, dat het in principe een verlengde wordt van uw woning.

Wanneer u hier zelf niet helemaal uitkomt, kan een elektricien u zeker helpen om de juiste keuze hierin te maken en een passend advies uit te brengen.

Een lichtplan maken

Wanneer u alle belangrijke keuzes heeft gemaakt, is het tijd om de juiste vakmannen in te schakelen. Bent u al bezig met het ontwerpen of (her)inrichten van uw tuin, dan kan een hovenier of aannemer altijd hierin meedenken om zo tot de optimale tuinverlichting te komen.

En heeft u dan besloten hoe u die tuinverlichting geplaatst wilt hebben, dan kan één van de professionele elektriciens uit onze database u verder helpen om die verlichting in uw droomtuin aan te leggen. Dan weet u zeker dat het goed zit en kunt u genieten van die heerlijke zomeravonden in de tuin.

Laat een Reactie achter

  1. Benjamin

    Meer dan de helft van het jaar is het ”s avonds donker. Als je een mooie tuin hebt wil je die dan ook kunnen zien.