We zijn allemaal heel hard bezig om ons huis van binnen zo duurzaam mogelijk in te richten en te verwarmen. Toch is het ook zeker geen overbodige luxe om eens goed te kijken naar de duurzaamheid buiten, oftewel die in de tuin. Want ook daar valt nog flink wat winst te behalen, zeker wanneer het op ons waardevolle milieu aankomt! Hierbij onze 8 tips om ook uw tuin een stuk duurzamer te maken. Ga voor een duurzame tuin!

 

1. Begin uw eigen moestuin

Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar duurzamer dan dit wordt het ook bijna niet. Het aanleggen van een moestuin en dus het verbouwen van uw eigen groentes scheelt enorm in de uitstoot van uitlaatgassen, die normaal zijn wanneer u diezelfde groentes in de supermarkt zou kopen. Daarnaast kiest u uiteraard voor de groentes die u zelf het liefste eet en dit zorgt er meteen voor dat u minder zult weggooien. Ook heeft u helemaal zelf in de hand of en zo ja, welke bestrijdingsmiddelen u gebruikt tegen eventuele ongenode gasten. Dit alles geldt wanneer u een stuk grond in de tuin gebruikt voor een moestuin, maar natuurlijk ook als u een deel van het balkon volzet met zelfgekweekte komkommers en tomaten. En ook niet geheel onbelangrijk, naast dat een eigen moestuin een duurzame tuin bevorderd, is het ook nog eens leuk voor de portemonnee als je groente en fruit niet meer in de supermarkt hoeft te halen.

 

2. Hergebruik het regenwater

Heeft u een mooi gazon, die moestuin uit tip 1 of een balkon vol met groenteplanten? Dan kunt u dit alles heel goed bewateren met regenwater, dat u hier speciaal voor opvangt. Dit kan natuurlijk bovengronds, maar het is ook mogelijk om water ondergronds op te vangen en op te slaan. Het opvangen bovengronds kan uiteraard heel gemakkelijk met de welbekende regenton. Deze sluit u aan op een regenpijp en zo kunt u het water prima gebruiken om uw gehele tuin op een natuurlijke wijze te bewateren. En hoe groter de ton, hoe meer u kunt opvangen en hergebruiken! En laat het in Nederland zou vaak genoeg in het jaar regenen om een grote waterton te vullen.

 

Het ondergronds opvangen van regenwater gebeurt in een regentank, infiltratiekrat of drainagebuis. Daar kan het tijdelijk opgevangen worden en geleidelijk weer afgegeven worden aan de grond. Het teveel aan water kan ook door een overloop naar een andere plek worden geleid. Een specialist kan u uiteraard het beste advies in geven over de verschillende mogelijkheden!

 

3. Besproeien en besparen

Heeft u niet de mogelijkheid om regenwater te hergebruiken om uw tuin te bewateren of is de regenton leeg? Dan zult u bij warm weer toch de tuin moeten besproeien. Ook hierin kunt u duurzaam te werk gaan door bijvoorbeeld een besproeiingscomputer te gebruiken. Deze kan u helpen om zo efficiënt mogelijk de tuin te bewateren.

 

4. Composteer uw afval

Ook al heeft u waarschijnlijk een mooie kliko staan om uw GFT-afval in te verzamelen, toch is het composteren hiervan ook zeker een heel duurzame oplossing. Composteren betekent dat u het afval laat rotten en dat maakt het tot een zeer voedzame meststof voor uw duurzame tuin. Daarnaast zal uw GFT-afval niet meer vervoerd en verwerkt hoeven te worden door de gemeente, waardoor dit ook weer scheelt in uitstoot.

Heeft u een grote tuin, dan kunt u bijvoorbeeld een hoek hiervan inrichten als composthoop. Is uw tuin kleiner, dan kunt u bij een bouwmarkt of tuincentrum een speciaal compostvat kopen. Denk er bij het vullen van de compoststapel goed op dat u afwisselt tussen droog en vochtig afval. Regelmatig de stapel opschudden zorgt dat hij goed doorgelucht blijft. En zorg ook dat de stapel niet te nat, maar ook niet te droog wordt. Een boom of afdakje erboven is dus zeker een aanrader.

 

5. Kies voor lokaal

We zijn onze boodschappen de laatste jaren steeds meer lokaal gaan halen. Brood, vlees en groente. En kijkend naar de moestuin uit tip 1 zijn we behoorlijk duurzaam bezig. Toch worden er nog flink wat exotische planten verkocht in de meeste tuincentra. Plantensoorten die eigenlijk helemaal niet passen in ons klimaat. Dit is natuurlijk helemaal niet duurzaam, aangezien de planten naar Nederland vervoerd moeten worden en dit kost enorm veel energie en zorgt voor flink wat uitstoot. Kijk de volgende keer in het tuincentrum eens goed naar de afkomst van planten en zorg dat uw tuin vol komt te staan met al die prachtige, inheemse plantensoorten.

 

6. Duurzame verlichting

Tijdens die heerlijke zomeravonden wilt u natuurlijk zo lang mogelijk buiten zitten. En dan is mooie en gezellige verlichting vaak geen overbodige luxe. Ook hierin kunt u een duurzame keuze maken. Kies voor LED-lampen om uw tuin een fijne uitstraling te geven. Er zijn ontzettend veel opties die u ook heel goed buiten kunt gebruiken. En naast LED-lampen zijn lampen op zonne-energie nog veel duurzamer. Deze gebruiken alleen maar energie uit de natuur. Een combinatie van deze soorten verlichting is natuurlijk ook een heel goede oplossing!

 

7. De juiste materialen

Waar we binnenshuis steeds meer kiezen voor duurzame materialen, vergeten we dit buitenshuis nog te vaak. En dat terwijl het heel gemakkelijk is om voor een meer duurzame optie te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een schutting door een mooie groene heg. Of kijk eens op een lokale marktplaats of iemand nog tweedehands tuintegels te koop heeft, voordat u naar de bouwmarkt rijdt om gloednieuwe aan te schaffen. En kijk bij het kopen van houten tuinartikelen altijd goed of het voorzien is van het FSC-keurmerk.

 

8. Help de dieren een handje

Elke tuin is een walhalla voor dieren, groot en klein. Een deel daarvan ziet u regelmatig langskomen, een ander deel komt alleen ‘s nachts tevoorschijn. En allemaal hebben ze een belangrijke rol om onze tuin en natuur gezond te houden. Dus kunnen wij hen een handje helpen om hun leefgebied zo fijn en veilig mogelijk te maken, toch? Zo zijn er speciale vleermuiskasten te koop, waar vleermuizen in kunnen slapen. U kunt bijenstenen plaatsen, die een broedplaats bieden aan bijen zonder zwerm. Gaat u met het dak bezig, denk dan eens aan het plaatsen van muspannen. Deze dakpannen geven huismussen en andere vogels de ruimte om te broeden. En u kunt dan ook meteen kijken naar de optie om een sedumdak aan te leggen. Dit is even een werkje, maar het helpt wel bij de afvoer van regenwater en werkt ook nog eens isolerend. Echt de moeite waard om eens naar te kijken dus!

 

Aan de slag met uw duurzame tuin

U heeft nu genoeg inspiratie opgedaan om uw eigen duurzame tuin in te richten! Toch is het soms wel handig als u daar wat hulp bij kan krijgen, want wat is de beste plek voor mijn moestuin, waar plaats ik mijn waterton en dan moet ook de composthoop nog ergens geplaatst worden. Gelukkig kennen wij veel vakkundige tuinmannen en tuinvrouwen met het Keurmerk Kwaliteitsvakman die u hier graag bij willen helpen. Bekijk in onze database waar u een hovenier bij u in de buurt vindt.

Laat een Reactie achter